Bli medlem
Frågor från läsarna besvaras i Fråga Bögen

Kan jag ha blivit hiv-smittad?

Fråga Bögen har lagts på is tillsvidare.
Sex Kan man få HIV av att penetrera en HIV-smittad man?
//Friskern


Svar från Bögen:
Hej Friskern,
Om man pentetrerar en hivsmittad person (man eller kvinna) kan man få hiv om man inte använder kondom. Det är inte bara den mottagande parten i en penetrering som kan bli smittad av den som penetrerar. Risken är så vitt jag förstås störst för den som blir penetrerad av en hivpositiv man. Men att vara aktiv är inget skydd i sig.

Exakt hur stor risken är att vara den aktive om den passive är hivpositiv kan jag inte säga. Det beror på många olika faktorer, bl a hur smittsam den andre är (dvs hans virusmängd), om du redan har någon könssjukdom - eller en lång rad annat som påverkar. Därför ska du ta det säkra för det osäkra och använda kondom.//Bögen

Kommentera den här artikeln?
För att kunna starta eller delta i diskussioner på Sylvester behöver du först bli medlem. Det är gratis och tar bara några minuter.

Redan medlem? Logga in här

3 kommentarer har lämnats hittills:
katta..... skrev 15/11-10:
1. Varför inte kolla på Venhälsan eller motsvarande om man inte bor i Sthlm istället för att ställa frågan här, där ingen kan ge konkret hjälp


Sylvester skrev 18/11-10:
2. katta, lite lustigt kan jag tycka att du uppmanar folk att inte använda frågespalten..


katta..... skrev 18/11-10:
3. Det är inte så jag menar. Men med en sån viktig sak som hivsmitta är det bättre att vända sig till läkare direkt än vänta på svar från en frågespalt.........vilken som helst.....medans viruset kanske rasar i ens kropp.