Bli medlem
Frågor från läsarna besvaras i Fråga Bögen

Evig trohet?

Fråga Bögen har lagts på is tillsvidare.
Kärlek Hej, jag är en 25-årig kille som är nöjd och glad äver att vara bög. Jag har pojkvän sedan tre år, vi bor ihop och har ett väldigt bra sexliv - utan kondom! Vi har lovat varandra ''trohet'' och att tala med varandra om den ene eller den andre skulle vilja har ett öppet förhållande eller dyligt. Jag tror inte att min pojkvän är otrogen, MEN enligt statistiken är chansen att ha ett långvarigt förhållande utan någon form av otrohet väldigt nära noll. Är jag dum som tror att vi skulle vara något slags undantag? Mina vänner, även de i långvariga förhållande, använder kondom. Visst skulle vi kunna återinföra kondomanvändande i vårt förhållande, men det skulle ju samtidigt vara som att säga att vi inte litar på varandra. Och kan man inte lita på varandra till 100 procent, ska man då vara tillsammans?


Svar från Sylvester:
Hej 25-årige killen!
Man måste få tro på kärleken mot alla odds utan att bli kallad (eller känna sig) dum. På många (men inte alla) sätt blir två personer som verkligen älskar varandra osårbara för omgivningens attacker, man kan klara nästan allt om man bara har någon att dela det med. Tyvärr ingår kroppslig osårbarhet inte i fördelarna med att ha en partner, och tyvärr smittas många av hiv just genom sex inom förhållandet.

Ni lägger ett emormt ansvar på varandras axlar då ni har sex utan kondom. Inte bara för den tiden som ni är ett par, utan för all framtid. Ni lägger bokstavligen era liv i varandras händer.

Ni har uppenbarligen pratat igenom det här åtminstone en gång, men jag tycker absolut att du ska ta upp diskussionen igen och att ni sedan fortsätter prata regelbundet med varandra. Det är den enda vägen, om ni ska kunna fortsätta känna den intimitet som osäker sex innebär.

Det viktiga är att du inte lägger fram det som en anklagelse eller du-älskar-mig-väl-för-evigt-fråga. Om din kille känner sig trängd kommer han bara att bli sur för att du misstror honom eller överösa dig med kyssar för att du ska bli lugn. Nä, det ni behöver prata om är just funderingarna kring kärleken, ärlighet och otrohet. Kanske oroar han sig också lite grann, men har inte vågat säga nåt av rädsla för att det skulle kunna uppfattas som ett ifrågasättande av det ni har tillsammans. Man vill ju inte vara den som sätter punkt för nyförälskelsens rosa skimmer genom att ta upp något jobbigt, men ska det mogna till äkta kärlek i längden måste det göras.

Det allra bästa vore förstås om ni kunde komma överens om att den andre, om han mot all förmodan är otrogen, måste använda kondom med andra och att han måste berätta att han varit otrogen efteråt. Kommer ni gemensamt fram till en sån "regel" som båda accepterar, ser jag inga hinder för att ni ska kunna fortsätta ha kondomlöst sex med varandra, livet ut.

Stegrar sig din kille inför en regel som antyder att allt inte kommer att vara perfekt mellan er, hela livet, får du väl backa och ge honom lite tid att fundera på. Få inte panik om han blir lite ledsen först bara: du ska absolut stå på dig, det är faktiskt ditt liv det handlar om och det är ingen karl värd att riskera för.

Kör ni fast i diskussionerna får du väl återinföra kondomknullen tills ni är på samma nivå. Kör hårt! (Men sjysst.)


//Sylvester

Kommentera den här artikeln?
För att kunna starta eller delta i diskussioner på Sylvester behöver du först bli medlem. Det är gratis och tar bara några minuter.

Redan medlem? Logga in här

Ingen har kommenterat den här artikeln än.