Bli medlem

Årets Pridetalare misshandlade homosexuell man

Omvärld & Livsstil

Anja tar guld – igen
Dagens sommarpratare Anja Pärson, mångfalt belönad alpin skidåkare, kommer ut i dagens s...  

Man + Man 2010 Anmäl dig till en spännande helg bara för killar!
Man + Man 2010 är en superhelg för killar, arrangerad av RFSL. Bl a håller Sylvesters H...  

Det går inte att bota homosexualitet
Nu har äntligen de amerikanska psykologerna bestämt sig!  

Bögjävlar pridebloggar på SvD och kör underklädesparty på Judys
Stefan Ingvarsson, Anders Backlund och Roger Wilson har en blogg tillsammans under Stock...  

Prideparken öppnar med Dusty Springfieldkväll
På onsdag 29 juli öppnar pridepark med en hyllning till soulstjärnan Dusty Springfield. ...  

Skogsscenen blir prideparkens bästa lilla hörn
Det lyckade samarbetet mellan Riksteatern och Stockholm Pride fortsätter - för andra åre...  

Stockholm Pride invigning 2009, måndag 27 juli
På måndag 27 juli invigs Stockholm Pride på Stora scenen i Kungsträdgården, i det nya ve...  

Heteronormen stinker, enligt Stockholm Pride
Som vanligt vill Pride sticka ut hakan med sitt årliga tema. I år handlar det om heteron...  

Testa hur hetero du är, hos Stockholm Pride
Nu kan man testa hur heteronormativ man själv eller andra är, då man skriver på Twitter....  

Beefcake - Guide till gaykroppen
Beefcake
”Muskulös och extremt biffig man”
Nedsättande: Muscle Mary, muskelpugga
Björnar, biffar, kloner och zombies - Sylvesters guide till gaykroppen
Vi älskar att kategorisera världen, från musikgenrer till modestilar. Gaykillar hittar o...  

Vad kan du om HBT-film?
Idag har Gus van Sants film om den amerikanske bögpolitikern Milk, med Sean Penn i huvud...  

Senaste artiklar:

År 2000 misshandlade fotbollsspelaren, sedemera FCZ-programledaren, Glenn Hysén en homokille som tafsade på honom på en toalett. Onsdag 1 augusti i sommar står han på scen som invigningstalare på Stockholm Pride.
Av Henrik Tornberg  Onsdag, 11 Juli 2007
OMVÄRLD & LIVSSTIL    Foto: Wikipedia 
Wikipedia
"- Jag gick ju inte in och kollade direkt [i båset där han låg, Sylvester anm.]. Men han rörde sig i alla fall.  "

Tyck till: Är det rätt att låta Glenn Hysén invigningstala på Pride då han själv misshandlat en kille som raggade på honom?
Rätt
Fel

Stockholm Pride gick idag onsdag 11 juli ut med ett pressmeddelande om att "fotbollslegenden" Glenn Hysén blir den andra invigningstalaren under årets festival, som har tema sport i år. Årets sporttema syftar till att rota i heteronormativiteten, homo- och transfobin inom idrottsrörelsen, något som "Glenn tror är viktigt" enligt pressmeddelandet.

- Temat är hur klockrent som helst. Jag har ingen aning om vad jag ska tala om än, men jag är ju en sportidiot så det funkar nog, säger Glenn i Prides pressmeddelande.

Sylvester föreslår att Glenn pratar om då han knackade bög i Tyskland år 2000 Nedan citerar vi en artikel från Sylvester 2001. Den skrevs efter att Hysén själv berättat om misshandeln i Expressen:

Fotbollslegenden, numera sportkommentatorn Glenn Hysén misshandlade en homosexuell man svårt på flygplatsen i Frankfurt förra året, rapporterar Expressen. Mannen tafsade på Hysén inne på flygplatstoaletten, och enligt Hysén fick han ett knytnävsslag mitt i ansiktet så han flög in i ett toalettbås. På frågan om hur det gick för den homosexuelle mannen säger Glenn Hysén till Expressen:
- Jag gick ju inte in och kollade direkt [i båset där han låg, Sylvester anm.]. Men han rörde sig i alla fall.
Vidare säger fotbollsstjärnan att han anser att mannen måste vara helt sjuk. Efter det inträffade gick Hysén till en bar för att lugna ner sig. Vad som hände med mannen vet vi inte.


Sylvester har sökt Prides styrelse för en kommentar, utan resultat. Däremot har Svenska Dagbladet efter Sylvesters artikel tagit upp saken med Hysén själv.

- Det var en sjuk människa som gjorde det och har inget att göra med att jag ska tala på Pride, säger Hysén till SvD

Läs också:
Som Sylvester berättade tidigare har årets prideinvigare Glenn Hysén vid ett tillfälle misshandlat en homosexuell man som tog på honom på en toalett. Sylvester sökte Prides styrelse, men ikväll yttrar sig ordförande Sofia Sjöö istället för Aftonbladet. Hon kände inte till händelsen. Efter att ha kontrollerat att det är sant säger hon till tidningen:

– Vårt sporttema uppmärksammar homofobi inom idrotten. Glenn Hysén är verkligen på resa i HBT-samhället, vill självklart ha en talare som kommer mitt ifrån den här smeten, säger hon. [smeten är] den hetronormativiteten och homofobin som finns inom idrottsrörelsen, Glenn själv kallar sig för sportidiot och är på den här jättespännande resan, där vi sett honom uttrycka sig på massor av olika sätt, bland annat den här incidenten på toaletten. Det är det som är spännande för honom. Han representerar den resa vi vill att idrottssverige ska göra.

Hysén: Han måste ha varit helt sjuk i huvudet
Hysén yttrar sig också för Aftonbladet:
– Den jäveln måste ha varit sjuk i huvudet, men alla homosexuella är ju inte sådana. Jag har inga problem med homosexuella, men man går ju inte fram och gör som han gjorde. Jag tror inte Jonas Gardell skulle gå fram och göra så där.

Andra artiklar på Sylvester i samma ämne:

Pride: - Vi visste inget. Hysén: - Han måste ha varit helt sjuk i huvudet
Har Pride blivit galna, eller är det bara jag?
Det är långt till Tanto, Glenn!Vad tycker du? Diskutera nedan!


HENRIK TORNBERG
Kommentera den här artikeln?
För att kunna starta eller delta i diskussioner på Sylvester behöver du först bli medlem. Det är gratis och tar bara några minuter.

Redan medlem? Logga in här

15 kommentarer har lämnats hittills:
afalck skrev 11/7-07:
6. Jag vet inte vad jag ska tycka.. Om någon okänd hade ofredat mig (vare sig han eller hon var homo/bi/hetero på en toalett, där Glenn Hysén uppenbarligen inte letade efter sexuell kontakt, så hade jag nog också blivit chockad och upprörd.

Det är lätt att döma, och det ska inte vi som har den läggningen syssla med, då pratar vi emot allt det som vi önskar av det vanliga samhället.


Sylvester skrev 11/7-07:
8. DomSökerUng: Om du uppfattade att artikeln handlade om toaragg får du nog läsa igen.

Varför inte ta in Magnus Hedman istället? Han har hjärtat på rätta stället.


katta..... skrev 12/7-07:
12.
Låt honom tala på Pride. Hoppas istället på att deltagarna har vett att kasta ruttna ägg och och tomater på honom. DET om något skulle han förtjäna.....

Förresten.......hur behandlar man män som tafsar på kvinnor ???


mazdak skrev 12/7-07:
14. vadå då? bara för att han misshandlade en individ som taffsade på honom (begick ett brott enligt svensk lag) så betyder inte detta att han hatar hela mänskligheten för d . . . och jag tror det står lite fel på omröstningen där d står "- då han misshandlade en kille som raggade på han" . . . visste inte att man raggade genom att ta på folk =S


Robin1 skrev 12/7-07:
16. WhiteRussian: Känner du till nån extrem fetischklubb jag inte känner till eller menar du SLM? Du har uppenbarligen inte varit på SLM på minst 15 år. Det är världens snällaste lilla förening där det utbyts fler kakrecept än stompningar. Sprid inte rykten om sånt du inte vet nåt om, är du snäll.
/H, stolt SLM-medlem


Robin1 skrev 12/7-07:
19. DonSökerUng: avhåll dig från personangrepp på andra medlemmar. Eller på mig för den delen. Det är inte ett förslag utan ett krav.

Glenn Hysén har själv bekräftat den här historien så sent som igår i både SvD och Aftonbladet.
Detta skedde år 2000 eller 2001. Är det 21 år sen?
Det är olagligt att misshandla någon om man inte själv befinner sig i fysisk fara..

Din punkt 6 föranleder egentligen radering av hela kommentaren. Läs debattreglerna.


ballakalle skrev 12/7-07:
20. Jag tycker att de som väljer talare kunde kollat upp talarens bakgrund innan de låter någon tala på pride.
Det rimmar illa att hyse'n får hålla tal om han har misshandlat någon.


jalle1000 skrev 12/7-07:
24. Jag skulle oxå bli förbannad om jag blev antastad eller tafsad på en toalett.. sen e det skitsamma om det e en homo, hetro, leb eller en hetrotjej som gör det.
Ge Glennpa en chans nu. Han har kanske förstått sitt misstag ( att han misshandla killen 7 sen år tebax... )


mous skrev 12/7-07:
26. Eller se det som en person som ändrat sin syn. Givetvis fel att misshandla honom, eller misshandla vem som helst för den delen. Bara att han vill tala är ju positivt, tror knappast att en "homofob" skulle ställa upp annars ;)


Robin1 skrev 13/7-07:
31. WhiteRussian: du svarade visst inte på min fråga..?


mous skrev 13/7-07:
34. Horseman: Skulle säkert dykt upp en sådan historia i skvallerbladet också då ;) Dessutom florerar det alltid sådana historier om kändisar, "jag har en kompis som sett..." osv. Hört en hel del om andra kändisar som jag tar med en nypa salt.
Åter till situationen skulle jag bli arg om en kille eller tjej jag ej var intresserad av skulle taffsa på mig. Ingen ursäkt att slå någon såklart, men förbannad har man rätt att bli. Dessvärre har väl Glenn lättare att ta till våld. Men frågan är: Hade det hänt om han inte var kändis? :p


Robin1 skrev 13/7-07:
35. Pelle Plutt! Det ligger mycket i det du säger. Man måste ha lika stor rätt till sin egen kropp om man är kändis och man som vi alltid brukar prata om att kvinnor självklart har rätt till sina kroppar. Man måste få freda sig.

Och jag tycker att killen som nu tafsade på en främmande man på en toa verkar vara lite .. tarvlig, eller futtig kanske. Eller bara desperat, vilket förstås är sorgligt.

Vad jag tycker saknas från Prides sida är villigheten att diskutera saken: frågar man Sofia Sjöö (ordförande) verkar hon inte alls känt till historien innan media tog upp det. Jag skulle vilja veta hur Pride resonerar men de hänvisar till att vi ska lyssna på Hyséns tal.

Hysén själv hävdar i alla intervjuer att den här händelsen inte har något som helst med hans tal på pride att göra. Där håller jag inte med. Jag personligen vill verkligen veta hur herr Hysén ser på det hela idag och om han är medveten om varför han reagerade så starkt att han var tvungen att slå ner killen. Jag vill veta vad Hysén tycker är rimligt våld för att freda sig mot nån som tafsar.

Och framför allt vill jag veta om Hysén tycker att det är okej att slå en kvinna på käften om HON tafsar.

Har för Sylvesters räkning ringt Glenn Hysén och lämnat flera telefonsvararmeddelanden för att försöka få till en intervju. Hittills har han inte ringt tillbaka. Men jag fortsätter.

Tycker inte man ska diska honom från att tala, men min förhoppning är att både Pride och Hysén själv fattar att när en talare har sånt här bagage kan man inte bara avfärda det som irrelevant för själva talet.

/Henrik T, sylvesterboss


Arosian skrev 14/7-07:
38. Glenn måste ju få säga ifrån om någon tafsar på honom, slå honom på käften kanske låter lite hårt, men va´fan. Glenn Hysén har väl rätt att vara ifred han också! Herrtoaletter är inga homoinrättningar. Träffa killar kan vi göra ändå, låt straighta killar vara ifred.


Robin1 skrev 14/7-07:
41. PellePlutt: Håller återigen med dig i allt stort.

Jag kräver inte Hyséns huvud på ett fat och heller inte alla pridetalare ska ha samveten rena som snö. Däremot hade jag tyckt att det hade känts mycket underligt om Hysén hade gått upp på pridescenen till folkets jubel utan att den här historien hade kommit fram innan. Pride visste ju uppenbarligen inget själva; hade det faktiskt vetat och DÄRFÖR bokat honom hade det varit riktigt spännande som idé. Nu blev det mest lite aningslöst.

På samma sätt: I de första uttalandena Hysén gjorde om sitt prideuppdrag sa han nåt i stil med "Jag har ingen aaaning om vad jag ska tala om."

Jag anser att ämnet är rätt givet: han kan ju utgå från sig själv och sin reaktion och berätta hur han ser på händelsen så här ett antal år senare. Det talet skulle jag vilja höra.

Fortsätter ringa honom för att försöka få en intervju men det har inte gått så bra än.

Henrik


brio skrev 20/7-07:
45. det är väl rätt typiskt nu när alla ska åka snålskjuts på pride och låtsas att dom gillar bögar. sparka tillbaka hysen på den där toan och rensa ut dom där mediekåta jävlarna. anders. återinför pissoarerna snarast