Bli medlem

Full fart för Pride och gaylivet i London

Nöje & kultur

Baltic Battle 35 jubileum
Ett jäkla drag var det när SLM Stockholm firade 35 jubileum för Baltic Battle på Astoria...  

Ingen sover på Stockholms stadsteater
Har du inte varit på Stockholms stadsteater på ett tag ska du definnitivt försöka att bo...  

Hör Boy Georges bästa låtar och mixar, inför Spring Break Cruise
Torsdag-fredag 10-11 mars håller Monday Bar sin Spring Break Cruise på Silja Galaxy. Som...  

FIlmgalasäsongen är här - vilken är din filmfavorit?
Nu ska årets bästa filmer utses. Rösta på din favorit!  

Stephen Gately är död
Artisten Stephen Gately, 33 år, från irländska popbandet Boyzone hittades död på Mallorc...  

Snart börjar Stockholm Queer Film Festival
Queer Filmfestival tjuvstartar årets Stockholm Pride, helgen den 25-26 juli. Bl a visas ...  

Hör P3s möte med Antony Hegarty
Radioprogrammet P3 Pop har träffat Antony från Antony and the Johnsons. Programmet sänds...  

Niclas Ericsson romandebuterar med thriller om bögsex och mord
Niclas Ericsson romandebuterar med en bögthriller i vår. Hans bok Familjehemligheter är ...  

Rusning efter biljetter till Monday Bars fest på Berns på måndag
BERNS by MONDAY BAR med MARCO V äger rum på måndag 7 juli. Nu är snart förköpsbiljettern...  

Clean vs Gina The Ultimate Boy & Girl Spring Party
Sju DJs på Nalen lördag 3 maj då Clean groups två fester Clean och Gina slår sina påsar ...  

Ryan Philippe vägrade skoja om gammal bögroll
Den alltid lika plumpe Jay Leno har tvingats be om ursäkt för ett par bögskämt i sin sho...  

Heath Ledger är död
En av Hollywoods verkligt begåvade unga skådespelare har avlidit, 28 år gammal. Heath Le...  

Senaste artiklar:

Idag 30 juni är det dags för Pride Londons stora parad, vars sträckning över Piccadilly Circus är något som Jason Pollock, pridegeneralen i brittiska huvudstaden, fått kämpa hårt för. Sylvester berättar om Pride London och din perfekta partykväll.
Av Henrik Tornberg  Lördag, 30 Juni 2007
NÖJE & KULTUR    Foto: Henrik Tornberg utom partybild (DTPM) och Riverbank Park Plaza hotel (Riverbank hotel) 
Henrik Tornberg utom partybild (DTPM) och Riverbank Park Plaza hotel (Riverbank hotel)

Tyck till: Har du partajat i London?
Ja, älskade det
Ja, gillade det inte
Nej inte än

Pride Londons höjdpunkt äger rum idag, lördag 30 juni, men det är förstås endast kulmen på en vecka av kultur, politik, sport och partaj. Till skillnad från sin systerfestival i Stockholm satsar inte Pride London på någon central samlingsplats à la Prideparken under festivalveckan. Istället är det paraden med efterföljande utomhusgala och gatufest som är den stora publika händelse andra Londonbor och turister ser av Pride.

På grund av de bomber som hittades av polisen på bl a Piccadilly Circus igår och förrgår har det in i det sista varit oklart om den paradväg som pridegeneralen Jason Pollock kämpat så för skulle kunna bli av. Men på Pride Londons hemsida står idag följande meddelande att läsa:

See You There!
Despite a few rumours, it's full steam ahead for the biggest Pride London ever today...

As you will have seen, there are some secruity problems in Central London this weekend. However the Pride London team have had a number of meetings with the Metropolitan Police and other security professionals, and will continue to do so throughout the day. Extra security measures have been put in place, and we are confident that the event will go ahead as planned. Do remember to be vigilant and report anything suspicious to a police officer or member of our security team - but that is something you should always do it any big city!

And if you need any more reason to come to Pride London today. That ICON and legend Armistead Maupin has confirmed he will be speaking on the Main Stage today. We also hope to bring you some senior speakers from the new cabinet.Jason Pollock, foto: Henrik Tornberg

Pride påpekar alltså att bomberna inte är riktade mot Pride, ett kanske kan tyckas överflödigt påpekande men det är trots allt inte så särskilt många år sedan en spikbomb exploderade inne på gaypuben Admiral Duncan's på böggatan Old Compton Street (t-bana Leicester Square).

Då Sylvester träffade Pride London's chief executive Jason Pollock tidigare i våras berättade han om de toppar och dalar festivalen varit med om genom åren. Under en period under 90-talet var Londons pridefestival känd för att gå i konkurs efter varje sommar bara för att uppstå igen i ny form året efter. En ständig följetong var också myndigheternas ovilja att låta prideparaden tåga genom de centrala delarna av stan eller få en centralt belägen park att hålla den efterföljande galan i. Allt detta har förändrats med åren, berättar Jason, men det har inte varit lätt.

En engelsk Reinfelteffekt
- Dels är det [den gayvänlige] borgmästaren Ken Livingstones förtjänst, berättar Jason över en lunch på klassiska gaycaféet First Out alldeles vid Centre Point i West End, bara över gatan från stora glam- och popklubben G.A.Y (t-bana Tottenham court road). Men vi har också fått Westminster Council att samarbeta genom hårt lobbyingarbete. Jag siktade in mig på de politiker och tjänstemän som jag vet är bögar och samlade dem till ett möte där jag förklarade att deras samarbete gör en stor skillnad för oss och att vi räknar med deras stöd.

En annan viktig faktor är den extreme makeover som de konservativa, Tories, har gått igenom under ledaren David Cameron. Precis som Reinfeldts moderater i Sverige har det tidigare så reaktionära [vad gäller gayrättigheter] konservativa partiet satsat på att framstå som moderna och toleranta och då har plötsligt stöd till gayevenemang blivit en cool grej för Tories att visa upp. Därmed har även de hårdaste motståndarna inom the Council [kommunen] förvandlats till bundsförvanter.

- Målet i år har varit att få behålla samma fantastiska paradväg som vi hade under Europride 2006, förklarar Jason och smuttar på sitt vita vin. Då fick vi tåga över Oxford Street, nedför Regent street och Piccadilly Circus och sluta på Trafalgar square. Och efter hårt arbete fick vi grönt ljus! Att politikerna har insett att Europride drog in pengar till staden har förstås spelat in.

Andra Sylvester talar med i London menar att bombdådet mot Admiral Duncan's, då självaste prins Charles gick ut och uttryckte sitt stöd för Londons gaycommunity och fanns på plats i gaystadsdelen Soho bidragit till att politikernas inställning ändrats. London har länge varit Europas mesta gayhuvudstad och under 2000-talet har myndigheterna äntligen insett värdet av det.


Vauxhall: Crash nattklubb och Chariot's sauna, foto Henrik Tornberg

Ett exempel på myndigheternas vilja att samarbeta är de poliser som arbetar med gaykontakter i Lambeth, stadsdelen där Londons andra stora bögkulturcentrum Vauxhall (t-bana Vauxhall) finns. I de gamla kulvertarna under tågspåren, railway arches, finns ett otal gaybarer, klubbar, affärer, saunor och gaygym. Nya öppnar hela tiden, och en del barer från Soho flyttar nu ut till Vauxhall där de kan få större lokaler och lägre hyror. Med tanke på att det är många bögar i rörelse nattetid och mycket som händer har Lambethpolisen, som är mycket liberal i sin inställning till öppettider och subkulturer, inrättat speciella polistjänster som bara håller kontakt med gaycommunityt. Sker det något hatbrott är de experterna som får ta hand om det, och de försöker också hålla koll så att klubbar och minitaxiföretagen behandlar gästerna sjysst. Då Londons bögscen är mycket drogliberal samarbetar de också med sociala myndigheter med förebyggande arbete med skadereduktion som främsta prioritet. På det hela taget får man intrycket av att Londons myndigheter idag hyser en stor förståelse och respekt för en subkultur som skiljer sig från majoritetskulturen men för den delen inte är mindre värd att stödja.

I Vauxhall hittar du bland annat superklubben Fire (FIRE, South Lambeth Road), gaygymmet Paris Gym (73 Goding Street, gästmedlemskap för en vecka finns), läderklubben The Hoist (Arches 47B & 47C, South Lambeth Road) samt klassiska pub-klubbar som Duckie. Dessutom har Chariot's, Londons största saunakedja, en helt ny filial som ligger på Rail Arches 63-64, Albert Embankment - vägg i vägg med den stora superklubben Crash. Vill du gå ut en kväll i London och klubba utan att behöva ta taxi mellan de olika ställena är Vauxhall stället för dig. Klubbar som Fire stänger dessutom inte på hela helgen så vill du inte sova behöver du heller inte det.

Förutom Vauxhall finns ett stort antal barer, caféer, klubbar, restauranger och butiker med gayinriktning i stadsdelen Soho. Soho är "the gay village" och lockar förutom en ganska mainstream gaypublik även turister.


Den perfekta partykvällen: Börja med middag på Imli och drink på Freedom i Soho
Du kan med fördel börja kvällen i Soho, med middag på någon av alla de coola restauranger som finns där. Londons restaurangutbud är bland de bästa i världen med cuisines från varje del av jordklotet. Det finns 43 restauranger med Michelinstjärnor i London.

Vill du äta i glada vänners lag rekommenderas ett besök på Imli (167-169 Wardour street, t-bana Tottenham court road), en ultramodern indisk tapasrestaurang med himmelska smårätter där varje smak gifter sig i munnen. Kocken Samir Sadekar kommer från restaurangen Tamarind där han hade en Michelinstjärna så det är inte någon gammal chicken curry som bjuds.

Fortsätt sedan ner för Wardour street till nummer 60-66 där den gay cocktailbaren Freedom ligger. Här finner du en skön och cool miljö och ett uppklätt men avspänt klientel av både bögar och flator och deras vänner. Långt ifrån din standard gaypub och definitivt stället du kommer i rätt storstadsstämning på inför nattliga äventyr. Runt hörnet finns Old Compton Street med klassiska gaybarer som Village, Compton's och Admiral Duncan's.

DTPMDen perfekta partykvällen: Fortsätt ut i natten
Vill du inte lämna Soho finns flera alternativ, t ex gigantiska G.A.Y för den som vill lyssna på poppig dicso och frottera sig med söta twinks hela natten. Här uppträder regelbundet artister som Kylie och Madonna, så om det är en sån kväll bör du köpa förköp för att vara säker på att komma in. I samma kvarter fast på baksidan inne på gården ligger källarklubben Ghetto där publiken är blandad och humöret på topp. Ghetto är en av mina favoritklubbar på grund av den glada stämningen och den trevliga personalen.

Är fetisch din grej rekommenderas definitivt ett besök i Vauxhall på the Hoist eller på ett av Crashs stora regelbundna fetischpartaj. Kolla tidningen Boyz för datum. Det finns också gott om "cruise parties" som i stort sett innebär ragg- och sexställen. En del har bara raggandet som tema, andra har teman som "scallie lads" (ungefär ungdomsbrottslingar i träningskläder) och då förväntas man klä sig och bete sig därefter. Kolla gratistidningarna för vad som är på G då du är där.

I Vauxhall ligger alla houseklubbarna, det är bara att välja och vraka. De roligaste öppnar oftast sent på natten, så ett alternativ om du inte är den sömnlösa typen är att faktiskt gå och lägga sig och sätta klockan på 02.00 på natten. Vauxhall rekommenderas om du gillar korthåriga, vältränade grabbar i jeans och bar överkropp.

Är det söndag och du gillar house rekommenderas varmt ett besök på DTPM (killen på bilden till höger ovan). Det är Londons mest väletablerade "polysexual" party på världens kanske bästa klubblokal, Fabric (77a Charterhouse street, ta taxi dit). Här hör du varje vecka Londons bästa house-DJs och det finns tre stora dansgolv med lättare gayhouse (där alla muskulösa bögar har bar överkropp), tyngre techno (mest strejta) och så ett electrogolv med en skön blandning av galningar. DTPMs arrangör stod också bakom numera avsomnade Fiction som gör storstilad comeback 27 juli 2007 i en ännu så länge hemlig lokal. Kolla in blue-cube.net för info om DTPM och Fiction.

För den som inte är så mycket för househedonismen i Vauxhall eller mittfåran Soho finns även en stor alternativ gay- och queerscen i London med starka inslag av undergroundkultur, konst och design i en salig röra. En stor del av denna scen huserar i östra och södra London i det som tidigare var nedgången slum men nu är ultrahippt. Här umgås även bögar och flator mer över gränserna och många partaj är polysexual. Kolla in t ex F*@k Magazine för en guide till allt vad gäller alternativa nöjen.

Vill du helst hitta något mer arty eller avantgardistiskt ställe, kolla in Shoreditch i Östra London. Vi berättar mer om Shoreditch i nästa artikel på Sylvester senare i sommar.

Saker och ting ändras snabbt i en stad som London och enda sättet att garanterat hålla sig uppdaterad inför semestern i den brittiska huvudstaden är att kolla in gratistidningarna med partyinfo. Den bästa heter Boyz och berättar allt du vill veta.


Riverbank Park Plaza, restaurang Chino

Bo nära Vauxhalls alla gayställen: Riverbank Park Plaza
Vill du bo på krypavstånd från alla klubbar söder om Themsen rekommenderas varmt att du kollar in Riverbank Park Plaza (18 Albert Embankment) som är ett modernt och stylish hotell med utsikt över floden och skön miljö i både restaurangen och hotellbaren som gör att du knappt vill lämna hotellet och ge dig ut på stan. Rummen är rymliga och flera har spektakulär utsikt över t ex Tate Britain och Parlamentet. Hotellet har fyra stjärnor. På bekvämt avstånd (och på samma sida floden) har du t ex London Eye och världens just nu mest besökta konstmuseum Tate Modern.


Vy från London Eye, foto: Henrik Tornberg

Just London Eye, det gigantiska pariserhjulet på södra sidan Themsen, är väl värt ett besök. En rundtur tar en halvtimme och du färdas ljudlöst i moderna kabiner. Det går att boka en kabin för t ex bröllop och ett sällskap på 30 personer får plats. Flera gaybröllop äger rum varje år efter det att Storbritannien införde partnerskapslag.

Flyg till London med Ryanair
Även om konkurrensen till London är stor är Ryanair utan tvekan fortfarande det billigaste alternativet. De flyger till Stanstead flera gånger om dagen. Kolla Ryanairs svenska hemsida för flygtider och priser.

Håll koll med Visit London
För allt som har med London att göra kan du också besöka visitlondon.co.uk som är en webbplats med all info om kultur, shopping, nöjen och annat som händer i staden. Sylvester vill också tacka Visit London och Anna Streatfeild för all hjälp med detta reportage.Det här är den första i en serie artiklar om London. Nästa gång: design-, konst- och shopping i hippa östra London.


HENRIK TORNBERG
Kommentera den här artikeln?
För att kunna starta eller delta i diskussioner på Sylvester behöver du först bli medlem. Det är gratis och tar bara några minuter.

Redan medlem? Logga in här

Ingen har kommenterat den här artikeln än.