Bli medlem

Sven Väth – the Godfather of Trance!

Nöje & kultur

Baltic Battle 35 jubileum
Ett jäkla drag var det när SLM Stockholm firade 35 jubileum för Baltic Battle på Astoria...  

Ingen sover på Stockholms stadsteater
Har du inte varit på Stockholms stadsteater på ett tag ska du definnitivt försöka att bo...  

Hör Boy Georges bästa låtar och mixar, inför Spring Break Cruise
Torsdag-fredag 10-11 mars håller Monday Bar sin Spring Break Cruise på Silja Galaxy. Som...  

FIlmgalasäsongen är här - vilken är din filmfavorit?
Nu ska årets bästa filmer utses. Rösta på din favorit!  

Stephen Gately är död
Artisten Stephen Gately, 33 år, från irländska popbandet Boyzone hittades död på Mallorc...  

Snart börjar Stockholm Queer Film Festival
Queer Filmfestival tjuvstartar årets Stockholm Pride, helgen den 25-26 juli. Bl a visas ...  

Hör P3s möte med Antony Hegarty
Radioprogrammet P3 Pop har träffat Antony från Antony and the Johnsons. Programmet sänds...  

Niclas Ericsson romandebuterar med thriller om bögsex och mord
Niclas Ericsson romandebuterar med en bögthriller i vår. Hans bok Familjehemligheter är ...  

Rusning efter biljetter till Monday Bars fest på Berns på måndag
BERNS by MONDAY BAR med MARCO V äger rum på måndag 7 juli. Nu är snart förköpsbiljettern...  

Clean vs Gina The Ultimate Boy & Girl Spring Party
Sju DJs på Nalen lördag 3 maj då Clean groups två fester Clean och Gina slår sina påsar ...  

Ryan Philippe vägrade skoja om gammal bögroll
Den alltid lika plumpe Jay Leno har tvingats be om ursäkt för ett par bögskämt i sin sho...  

Heath Ledger är död
En av Hollywoods verkligt begåvade unga skådespelare har avlidit, 28 år gammal. Heath Le...  

Senaste artiklar:

Trancelegendaren Sven Väth från Tyskland kommer till Göta källare onsdag 16 maj
Av Henrik Tornberg  Onsdag, 16 Maj 2007
NÖJE & KULTUR   
"Han fortsätter, nästan 20 år senare, oförtröttligt att vara en drivande kraft bakom hela den tyska och europeiska dansscenen.  "

Vem var det egentligen som började med trancemusik, egentligen? Var det verkligen brittiske Paul Oakenfold den där natten på Ibiza, som vissa påstått? Definitivt inte. Var det då kanske engelsmännen KLF som skapade den första trancelåten 1988 då de släppte What Time is Love? Kanske. Eller så var det fransmannen Jean-Michel Jarre redan 1976 med ”Oxygéne”. Varför inte.

Men om vi tänker på trance som det låter idag och följer spåret tillbaka så långt vi kan komma hamnar vi i Tyskland, närmare bestämt i Frankfurt. Det var definitivt där det började, på skivbolagen Eye-Q och Harthouse någonstans runt 1991-1992. Pionjärerna hette Oliver Lieb Torsten Stenzel, Matthias Hoffmann – och så Sven Väth. Väth är i själva verket mannen bakom både Eye-Q och Harthouse, det som brukade kallas The Sound of Frankfurt, och utan honom hade trancetechnon idag inte funnits i den form vi känner till. Han möjliggjorde de första skivsläppen, har släppt egna klassiker (som albumet The Robot, The Harlequin And The Ballet-Dancer) och var dessutom en av de första DJ:erna som officiellt gick över till trancesoundet och bidrog till dess växande populatitet under hela 90-talet. Han har även givit ut skivor under namnen R U Ready and Sam Vision och har varit med i grupperna 16 Bit, Astral Pilot, Barbarella, The Essence Of Nature, Metal Master, Metal Masters, Mosaic, och Off.

Väths dansmusikkarriär började dock tidigare. Han var med redan under sent 80-tal och bidrog till acid housens framgångar i Tyskland och då technon slog igenom på bred front med en tysk Summer of Love 1990 var det Sven Väth som stod i DJ-båset och rockade den nya musiken, innan han ett par år senare blev The Godfather of Trance. NME, en engelsk musiktidning, har mycket rättvist kallat honom “Holy Man and Big Chief of European Techno”.

Han fortsätter, nästan 20 år senare, oförtröttligt att vara en drivande kraft bakom hela den tyska och europeiska dansscenen. Som producent och skivbolagsboss förstås, men kanske framför allt som DJ och festpromotor, känd för sina egna spektakulära klubbar och maratonlånga, hypnotiska DJ-set. Sven Väth är ständigt på klubbarnas sida och har aldrig tappat kontakten med dansgolvet, trots framgångarna. Hans fortsatta populatitet beror lika mycket på hans kompromisslöst galna framtoning och tro på dansmuskens förenande kraft, som på att han aldrig slutat utvecklas som producent och DJ. Sven har direktkontakt med sin danspublik och beter sig mer som en av oss än som den superstjärna han faktiskt är. Väth förkroppsligar den undergroundenergi som technon alltid bör stå för.

Sedan 2004 driver Sven sin egen superfuturistiska jätteklubb i Frankfurt, Cocoon, med kapacitet för 1400 personer. Från Coocoons vita rymdinspirerade DJ-bås regerar Sven Väth som kungen av dansscenen i Frankfurt och lockar klubbare från hela Europa varje vecka att dansa till ett ljud- och ljussystem som kostat mer än 700 000 Euro att installera. Nu är han dock ute på världsturné under 2007 och kommer till Monday Bar. Missa inte en levande legend, i ordets allra mest äkta bemärkelse.
HENRIK TORNBERG
Den här artikeln går inte att kommentera