Bli medlem

Mot solen i Sunshine

Nöje & kultur

Baltic Battle 35 jubileum
Ett jäkla drag var det när SLM Stockholm firade 35 jubileum för Baltic Battle på Astoria...  

Ingen sover på Stockholms stadsteater
Har du inte varit på Stockholms stadsteater på ett tag ska du definnitivt försöka att bo...  

Hör Boy Georges bästa låtar och mixar, inför Spring Break Cruise
Torsdag-fredag 10-11 mars håller Monday Bar sin Spring Break Cruise på Silja Galaxy. Som...  

FIlmgalasäsongen är här - vilken är din filmfavorit?
Nu ska årets bästa filmer utses. Rösta på din favorit!  

Stephen Gately är död
Artisten Stephen Gately, 33 år, från irländska popbandet Boyzone hittades död på Mallorc...  

Snart börjar Stockholm Queer Film Festival
Queer Filmfestival tjuvstartar årets Stockholm Pride, helgen den 25-26 juli. Bl a visas ...  

Hör P3s möte med Antony Hegarty
Radioprogrammet P3 Pop har träffat Antony från Antony and the Johnsons. Programmet sänds...  

Niclas Ericsson romandebuterar med thriller om bögsex och mord
Niclas Ericsson romandebuterar med en bögthriller i vår. Hans bok Familjehemligheter är ...  

Rusning efter biljetter till Monday Bars fest på Berns på måndag
BERNS by MONDAY BAR med MARCO V äger rum på måndag 7 juli. Nu är snart förköpsbiljettern...  

Clean vs Gina The Ultimate Boy & Girl Spring Party
Sju DJs på Nalen lördag 3 maj då Clean groups två fester Clean och Gina slår sina påsar ...  

Ryan Philippe vägrade skoja om gammal bögroll
Den alltid lika plumpe Jay Leno har tvingats be om ursäkt för ett par bögskämt i sin sho...  

Heath Ledger är död
En av Hollywoods verkligt begåvade unga skådespelare har avlidit, 28 år gammal. Heath Le...  

Senaste artiklar:

Ny science fictionfilm av regissören till Trainspotting och 28 dagar senare, som kallats ”en Alien för 2000-talet”. Det stämmer inte riktigt men det är en originell och omskakande film som du inte glömmer i första taget.
Av Henrik Tornberg  Söndag, 22 April 2007
NÖJE & KULTUR   
"Cillian Murphy har en intensitet som gör honom som klippt och skuren för rollen som Capa  "

Tyck till: Vilken är Cillian Muprhys bästa film?
28 dagar senare
Batman Begins
Flicka med pärlörhänge
Red eye
Frihetens pris
Sunshine

Det har nästan gått att fysiskt ta på förväntningarna som jag och många andra haft inför premiären av regissören Danny Boyles och författaren Alex Garlands nya film. De båda engelsmännens förra gemensamma projekt var ju den kanske bästa zombiefilm som gjorts – 28 dagar senare. Innan dess filmade Boyle romanen The Beach som Garland skrivit (filmen hade Leonardo di Caprio i huvudrollen). Och Boyle är självklart mannen bakom Trainspottning, som gjorde såväl honom själv, Ewan McGregor och technogruppen Underworlds låt Born slippy odödliga över en natt. Inte undra på att vi är många som varit en smula upphetsade av att Boyle och Garland nu återvänder med en ny film. En science fictionhistoria dessutom, om en desperat resa med ett rymdskepp rakt in i solen. Sunshine heter den och hade premiär i fredags.

Ramberättelsen är ganska enkel. I en framtid är jorden täckt av snö och is och på himlen flämtar den döende Solen utan att längre kunna värma eller skingra några skuggor. Då Solen dör kommer mänskligheten att dö med den. Därför skickas ett rymdskepp iväg, Icarus, som för med sig en jättebomb som ska fraktas till Solen och detoneras i den för att försöka kickstarta den gamla stjärnan igen. Men Icarus försvinner spårlöst på vägen och dess besättning hörs aldrig av igen. Sju år senare skickas ett andra rymdskepp iväg på samma resa, Icarus II, och det är Icarus IIs desperata resa mot Solen som skildras i Sunshine.

Boyle refererar till science fictionhistorien genom hela filmen. Sunshine påminner i många stycken om såväl 2001, Solaris och Alien, även om just Alien inte är den starkaste referensen (trots att det är den som nämns på den svenska filmaffischen). Den som vill se en klassisk monsterfilm lär bli besviken. Men Sunshine är inte desto mindre spännande för det. Bitvis är det på ett psykologiskt plan en obehaglig film att se, snarast en apokalyptisk thriller än en skräckis. Samtidigt har Boyle gjort en bedövande vacker film där Solen själv, ständigt närmare och större, är den egentliga huvudpersonen. I Sunshine påverkas alla på Icarus II av resan mot Solen. Vissa i besättningen dras till den som nattflyn inte kan låta bli att flyga in i ljuset – trots att de kommer att brännas ihjäl mot lågan. Solen som nirvana. För andra blir det brinnande infernot utanför det mörktonade glaset i ”the observation room”, längst fram i rymdskeppet, en uppenbarelse av Gud och en källa till vansinne. Jag ska inte avslöja för mycket, men kan säga att besättningen på Icarus II har en mycket svår resa framför sig.

Audiovisuellt är Sunshine allt man hade kunnat hoppas på, och lite till. För ögat är det faktiskt en ren fest från början till slut och väl i klass med tidigare nämnda science fictionklassiker. Rymdskeppet Icarus styr mot solen med en gigantisk sköld mot hettan framför sig och man riktigt känner kontrasterna mellan världsrymdens kalla vacuum och det vrålande inferno som väntar längre fram. Eld och kyla har aldrig framställts så vackert och skrämmande på film förut. Technogruppen Underworld med på ett hörn även den här gången och står för mycket av musiken i Sunshine. Det ger en extra suggestionskraft åt en redan suggestiv historia.

Men vad gäller berättelsen i övrigt når Danny Boyle tyvärr inte riktigt ända fram. Det finns ju en ramhistoria som hade räckt till en spännande actionfylld rymdfilm i sig. Men Boyle och Garland verkar vilja krama ur så mycket mer ur sin Sunshine – förmodligen för att de vet att de inte kommer att få chansen att göra 350-miljoners specialeffektspäckade filmer så särskilt många gånger i livet. Därför brer herrarna på med lager efter lager av symbolik, yttre och inre konflikter och så lite metafysiskt mumbo jumbo som grädde på moset. I slutänden blir det ett lager för mycket för att Sunshine ska kunna kallas för någon sorts mästerverk. Man sitter i biomörkret och önskar nästan att det hade kunnat få vara lite mindre action och fler pauser.
Det är dock en mycket originell och omskakande film som du inte glömmer i första taget – och med bilder du aldrig kommer att glömma.I huvudrollen, förutom Solen då, ser vi Cillian Murphy (som slog igenom stort som den unge överlevaren i 28 dagar senare). Han har en intensitet som gör honom som klippt och skuren för rollen som Capa, skeppets fysiker och den ende som kan detonera den bomb som ska få fart på solen igen. I andra roller ser vi Michelle Yeoh, Cliff Curtis och den söte men något träige Chris Evans.


HENRIK TORNBERG
Kommentera den här artikeln?
För att kunna starta eller delta i diskussioner på Sylvester behöver du först bli medlem. Det är gratis och tar bara några minuter.

Redan medlem? Logga in här

Ingen har kommenterat den här artikeln än.