Bli medlem

Filmen 300 - ultravåld och ultramuskler

Nöje & kultur

Baltic Battle 35 jubileum
Ett jäkla drag var det när SLM Stockholm firade 35 jubileum för Baltic Battle på Astoria...  

Ingen sover på Stockholms stadsteater
Har du inte varit på Stockholms stadsteater på ett tag ska du definnitivt försöka att bo...  

Hör Boy Georges bästa låtar och mixar, inför Spring Break Cruise
Torsdag-fredag 10-11 mars håller Monday Bar sin Spring Break Cruise på Silja Galaxy. Som...  

FIlmgalasäsongen är här - vilken är din filmfavorit?
Nu ska årets bästa filmer utses. Rösta på din favorit!  

Stephen Gately är död
Artisten Stephen Gately, 33 år, från irländska popbandet Boyzone hittades död på Mallorc...  

Snart börjar Stockholm Queer Film Festival
Queer Filmfestival tjuvstartar årets Stockholm Pride, helgen den 25-26 juli. Bl a visas ...  

Hör P3s möte med Antony Hegarty
Radioprogrammet P3 Pop har träffat Antony från Antony and the Johnsons. Programmet sänds...  

Niclas Ericsson romandebuterar med thriller om bögsex och mord
Niclas Ericsson romandebuterar med en bögthriller i vår. Hans bok Familjehemligheter är ...  

Rusning efter biljetter till Monday Bars fest på Berns på måndag
BERNS by MONDAY BAR med MARCO V äger rum på måndag 7 juli. Nu är snart förköpsbiljettern...  

Clean vs Gina The Ultimate Boy & Girl Spring Party
Sju DJs på Nalen lördag 3 maj då Clean groups två fester Clean och Gina slår sina påsar ...  

Ryan Philippe vägrade skoja om gammal bögroll
Den alltid lika plumpe Jay Leno har tvingats be om ursäkt för ett par bögskämt i sin sho...  

Heath Ledger är död
En av Hollywoods verkligt begåvade unga skådespelare har avlidit, 28 år gammal. Heath Le...  

Senaste artiklar:

En mycket våldsam och naken historia som bygger på Frank Millers klassiska serieroman har premiär 4 april. Se trailern här på Sylvester.
Av Henrik Tornberg  Tisdag, 3 April 2007
NÖJE & KULTUR    Foto: Warner Bros 
Warner Bros
"Gillar du snygga filmer, våld och halvnakna män kanske du ska boka en biljett och bilda dig en egen uppfattning?  "

Tyck till: Tänder du på våldsamma män?
Ja, grrr!
Nej, fyyy!

När den persiske kung Xerxes 480 f.kr. sände en armé på över en miljon man mot Grekland, möttes de av tusen krigare av vilka 300 kom från Sparta. Perserna skulle tvingas strida i Thermopylaes trånga dalgång, för att inte kunna dra nytta av sitt övertag. Slaget är ett självmordsuppdrag för att köpa grekerna tid, men det hindrar inte spartanerna att kasta sig orädda in i striden för att ta så många perser med sig som möjligt.

Frank Miller baserade sin serieroman på historien om de 300 tappra och dödsdöma spartakrigarna och 300 räknas som en av den moderna seriekonstens klassiker. Den kom redan i slutet på 80-talet, och imorgon 4 april har alltså filmversionen premiär. Det är en nästan helt datoranimerad film, inspelad i studio framför bluescreens. Endast skådespelarna och deras vapen och kläder är "på riktigt". Så är resultatet också bedövande vackert, hårt stiliserat och framför allt ganska nära serieoriginalet.

Filmen 300 är en mycket våldsam och blodig historia. Samtidigt, på grund av den långt dragna stiliseringen, är det svårt att känna att det är på riktigt då huvuden flyger och blodet sprutar. Regissören, Zack Snyder, säger till och med att han anser att varje slaktscen ska ses som ett konstverk (!). Ultravåld, som i A Clockwork orange, taget till dess yttersta spets.Filmen är också ultramacho. Spartanerna var enligt legdenden ett krigarsamhälle där männen uppfostrades i ett enda syfte: att de skulle bli våldsamma asketer (härifrån kommer termen "spartanskt") och en del i krigarnas brödraskap. I 300 framställs spartanerna som ultramuskulösa, halvnakna, fanatiska, heroiska och orädda. Och det ligger förmodligen inte så långt från verkligheten.

I Platons litterära verk ”Staten” dras det många paralleller mellan Sparta och idealsamhället. Platon menade på att en utveckling av det system som Sparta använde sig av var den optimala statliga lösningen. I antikens Sparta behöll nämligen föräldrarna barnet tills det uppnått sju års ålder. Svaga spädbarn dödades tidigt, för att försäkra sig om att enbart det starkaste genetiska materialet skulle komma att föra sina gener vidare. Därefter tog staten hand om utbildningen och resterande uppfostran i föräldrarnas frånvaro. Målet var naturligtvis att frambringa en elitistisk ”ras” av krigare som bestod av det bästa genetiska material, med de bästa föräldrarna och de bästa förutsättningarna. En smula fascistiskt, kan tyckas.Filmen är kontroversiell men inte på grund av allt våld, utan för att den släpps vid en tidpunkt där förhållandet mellan västvärlden (filmens greker) och Iran (filmens perser) är en smula ansträngt. Iranier ser filmen som ett inlägg i en hets mot österlandet i allmänhet och den persiska kulturen i synnerhet. 300 skildrar ju hur ett litet antal modiga män ensamma står emot flodvågen av iranier som hotar att ödelägga allt de håller kärt. Kanske ligger det något i kritiken, men samtidigt är serieförlagan från sent 80-tal och skildrar en historisk händelse som i sig har många klassiskt heroiska ingredienser som alltid lockat historieberättare.

Filmen har premiär onsdag 4 april. Gillar du snygga filmer, våld och halvnakna män kanske du ska boka en biljett och bilda dig en egen uppfattning?I rollerna bl.a: Dominic West, Gerard Butler, David Wenham, Lena Headey m.fl.

Se trailern här:


HENRIK TORNBERG
Kommentera den här artikeln?
För att kunna starta eller delta i diskussioner på Sylvester behöver du först bli medlem. Det är gratis och tar bara några minuter.

Redan medlem? Logga in här

2 kommentarer har lämnats hittills:
katta..... skrev 5/4-07:
4.
Jag har nyss läst en biografi om Gertrude Bell, äventyrerska, spion, rådgivare till kungar och Lawrence of Arabiens förtrogna.

I boken beskrivs Lawrence of Arabien på ett helt annat sätt än i filmen och skillnaden är himmelsvid....


Sylvester skrev 11/4-07:
7. April: ja.