Bli medlem

Omtalad indiesexfilm på Filmfestivalen

Nöje & kultur

Baltic Battle 35 jubileum
Ett jäkla drag var det när SLM Stockholm firade 35 jubileum för Baltic Battle på Astoria...  

Ingen sover på Stockholms stadsteater
Har du inte varit på Stockholms stadsteater på ett tag ska du definnitivt försöka att bo...  

Hör Boy Georges bästa låtar och mixar, inför Spring Break Cruise
Torsdag-fredag 10-11 mars håller Monday Bar sin Spring Break Cruise på Silja Galaxy. Som...  

FIlmgalasäsongen är här - vilken är din filmfavorit?
Nu ska årets bästa filmer utses. Rösta på din favorit!  

Stephen Gately är död
Artisten Stephen Gately, 33 år, från irländska popbandet Boyzone hittades död på Mallorc...  

Snart börjar Stockholm Queer Film Festival
Queer Filmfestival tjuvstartar årets Stockholm Pride, helgen den 25-26 juli. Bl a visas ...  

Hör P3s möte med Antony Hegarty
Radioprogrammet P3 Pop har träffat Antony från Antony and the Johnsons. Programmet sänds...  

Niclas Ericsson romandebuterar med thriller om bögsex och mord
Niclas Ericsson romandebuterar med en bögthriller i vår. Hans bok Familjehemligheter är ...  

Rusning efter biljetter till Monday Bars fest på Berns på måndag
BERNS by MONDAY BAR med MARCO V äger rum på måndag 7 juli. Nu är snart förköpsbiljettern...  

Clean vs Gina The Ultimate Boy & Girl Spring Party
Sju DJs på Nalen lördag 3 maj då Clean groups två fester Clean och Gina slår sina påsar ...  

Ryan Philippe vägrade skoja om gammal bögroll
Den alltid lika plumpe Jay Leno har tvingats be om ursäkt för ett par bögskämt i sin sho...  

Heath Ledger är död
En av Hollywoods verkligt begåvade unga skådespelare har avlidit, 28 år gammal. Heath Le...  

Senaste artiklar:

Stockholms filmfestival börjar 16/11. Mest hajpad är artsexrullen Shortbus av John Cameron Mitchell sexuellt frigjorda New Yorkbor. Mycket bögar i år, men färre lesbiska. Är det Brokeback Mountaineffekten?
Av Redaktionen  Onsdag, 15 November 2006
NÖJE & KULTUR    Foto: Shortbus 
Shortbus
"En annan instant classic är scenen med bögtrekanten när en av killarna sjunger The star sprangled banner in i en av de andras röv  "

Tyck till: Kan en film med "riktiga" sexscener vara konst?
Ja, om det är motljus
Ja, om det inte bara handlar om sex
Nope det är porr

Du kan välja bland filmer från nio olika sektioner. Här finns filmer för alla smaker och humör: från heta nyskapande filmer i Competition som John Cameron Mitchells Shortbus (som vi återkommer till längre ner) till etablerade regissörer i Open Zone som Phillip Noyce politiska drama, Catch a Fire, med bl.a. Tim Robbins. Du hittar amerikansk kvalitetsfilm i American Independent, i år bland annat med komedin Little Miss Sunshine. Längtar du efter fruktan och fantasi så är det Twilight Zone som gäller och det bästa från Asien hittar du i Asian Images. Är du nyfiken på årets Spotlight, Arabica? Här finns bland annat Keif Alhal som är Saudiarabiens första spelfilm och These Girls som handlar om unga kvinnors utsatthet och tuffa vardag på Kairos gator.
I Northern Lights riktas ljuset på filmer från nordiska och baltiska länder, t ex Princess av Anders Morgenthaler. Collage har allt från musikdokumentärer och politik till sport: Daft Punk's Electroma eller fotbollshjälten Zidane.

Sex i New York – på riktigt
Årets mest omtalade är utan tvekan John Cameron Mitchells Shortbus som inleder tävlingssektionen och tyvärr är slutsåld för alla tre föreställningar. Regissören John Cameron Mitchell kommer Stockholms filmfestival för att presentera sin skildring av natt- och sexklubben Shortbus i New York - en plats där allt är tillåtet. Inledningsscenens närgångna skildring av sex på riktigt är redan legendarisk, men det är förstås inte en porrfilm utan en vanlig spelfilm där temat råkar vara riktigt sex. Cameron Mitchell själv anser att det centrala temat är ensamhet kontra kärlek. De rollfigurer som försöker vara självförsörjande på sex - bland annat genom att försöka inseminera sig själv - misslyckas. Till Dagens Nyheter säger han bl a:
- Man kan förstås ha sex ensam, men för att uppleva kärlek måste man vara två. Precis som vi alla brottas rollfigurer med problemet med ensamhet kontra gemenskap. Och jag vill påstå att det är omöjligt att vara ensam och leva, säger Mitchell, som bland annat inspirerats av gayfilmer som Jean Genets "Un chant damour" och Frank Ripplohs "Taxi zum klo".


Shortbus


Vad handlar då shortbus om? Ett bögpar, en orgasmlös sexterapeut och en dominatrix närmar sig klimax på olika sätt. När väl sexet är ur vägen bjuder John Cameron Mitchell in till en grymt rolig, smått tragisk men samtidigt varm skildring av ett gäng ensamma storstadsbor, som alla bara vill hitta rätt. På klubben ”Shortbus”, där allt är tillåtet, får de vara sig själva för en stund. Filmens shortbus är alltså ett ställe där man ägnar sig åt sexual healing under överinseende av sexterapeuten Sophia, som ironiskt nog är ”preorgasmisk” själv.

Patriotisk bögtrekant
Filmens bögpar, Jamie (PJ DeBoy) och James (Paul Dawson), har varit monogama i fem år men James vill tillåta andra män i förhållandet. De besöker Shortbus för att hitta en tredje. Ceth (Jay Brannon) blir deras kandidat. En annan instant classic är scenen med bögtrekanten när en av killarna sjunger The star sprangled banner in i en av de andras röv. [Ungefär som på Stockholmsklubben Rio förra sommaren då de holländska strippkillarna showade genom att den ene plockade ut en amerikansk flagga ur rumpan på sin partner. Det var scenkonst det! Reds anm.]


Fler filmer med homotema - men var är de lesbiska?
Känner du dig nyfiken på festivalen kan du gå in på Filmfestivalen.se och söka, men bäst överblick får du om du plockar upp en festivalkatalog på stan. Den hittar du i stort sett överallt. Sylvester & Sylvia har dock sökt fram ytterligare några filmer med homotema. Inte för att vi tror att du bara vill se filmer med homotema (Gud, så trist) utan för att vi trots allt är siterna för glada killar och tjejer. Vad vi noterar är att utbudet vad gäller filmer som skildrar lesbiska är något skralt i år. Är det Brokeback Mountaineffekten vi ser?

Oskuld
Planerna inför Magdalenas femtonde födelsedag inkluderar klänningar och limousiner. Inte hennes graviditet. Då vänner, familj och pojkvän sviker finner hon tröst hos sin mors morbror och homosexuella gängmedlemsrelaterade kusin. Denna originella, humoristiska skildring om en udda trio i LA-förorten Ecco Park av indieregissörena Glatzer och Westmoreland spräcker alla gränser och belönades med flera priser på Sundancefestivalen.

Beyond Beats and Rhymes: A Hip-Hop Head Weighs in on Manhood in Hip-Hop Culture
Poesi påverkar. Våldförhärligande, könsroller och homofobi inom rap- och hip-hop kultur undersöks här av Byron Hurt. Som gammalt hip-hop fan och före detta anhängare av kulturen beskriver Hurt de negativa följderna av ”thug life”. Liksom Michael Moore kombinerar han avslöjande videoklipp med skarpa intervjuer för att övertyga. Vem tjänar på att sälja en destruktiv livsstil och vad gör den med oss?

The Yacoubian Building
I ett vackert bostadshus i Kairo samsas överklass med mindre bemedlade – här finns Haj, den nyrike skoputsaren, kvinnokarlen Zaki Pasha och hans galna syster, den homosexuelle journalisten Rachid; Taha, som vill bli polis, och Bosnaina, som drömmer om något bättre. Deras öden speglar det egyptiska samhällets alla särdrag. Marwan Hamed väjer inte för det kontroversiella i denna färgstarka, politiskt laddade film som väckt uppmärksamhet världen över.

Gay Night
Som vanligt kan den kvälls- och nattpigga gå på en Gay night som i år är 18 november 23.00. Filmerna som visas under Gay Night är:

Wild Tigers I Have Known (gay night)
Att regissören Cam Archer har de coolaste länkarna från sin hemsida förvånar knappast. Hans långfilmsdebut om en 13-årig pojkes sexuella uppvaknade är en imponerande uppvisning i en estetik så medveten och i tiden att Gus van Sant snabbt hoppade på som medproducent. Musiken till detta, ett av årets finaste porträtt, kommer från Yo la Tengo och Malcolm Stumpf i huvudrollen är ett namn för framtiden.

Old Joy (gay night)
Hyllad och prisbelönad film där två gamla vänner återförenas för en stilla minicamping. Med varsin ryggsäck ger de sig ut på en nästan planlös fotvandring som sakta för dem närmare varandra. Med två skådespelare, en hund, ett par plock på gitarren och en oändligt djup skog har Reichardt skapat en av årets mest meditativa filmer. Yo La Tengos musik förhöjer upplevelsen och Will Oldham som en av de två männen är klippt och skuren för sin roll.

King ang the Clown (gay night)
Ingen information om denna film hittades på
Allt om festivalen:
www.filmfestivalen.se


REDAKTIONEN
Kommentera den här artikeln?
För att kunna starta eller delta i diskussioner på Sylvester behöver du först bli medlem. Det är gratis och tar bara några minuter.

Redan medlem? Logga in här

1 kommentarer har lämnats hittills:
Robin1 skrev 15/11-06:
1. Test