Bli medlem

Böglobbyn väcker känslor inför premiären

Omvärld & Livsstil

Anja tar guld – igen
Dagens sommarpratare Anja Pärson, mångfalt belönad alpin skidåkare, kommer ut i dagens s...  

Man + Man 2010 Anmäl dig till en spännande helg bara för killar!
Man + Man 2010 är en superhelg för killar, arrangerad av RFSL. Bl a håller Sylvesters H...  

Det går inte att bota homosexualitet
Nu har äntligen de amerikanska psykologerna bestämt sig!  

Bögjävlar pridebloggar på SvD och kör underklädesparty på Judys
Stefan Ingvarsson, Anders Backlund och Roger Wilson har en blogg tillsammans under Stock...  

Prideparken öppnar med Dusty Springfieldkväll
På onsdag 29 juli öppnar pridepark med en hyllning till soulstjärnan Dusty Springfield. ...  

Skogsscenen blir prideparkens bästa lilla hörn
Det lyckade samarbetet mellan Riksteatern och Stockholm Pride fortsätter - för andra åre...  

Stockholm Pride invigning 2009, måndag 27 juli
På måndag 27 juli invigs Stockholm Pride på Stora scenen i Kungsträdgården, i det nya ve...  

Heteronormen stinker, enligt Stockholm Pride
Som vanligt vill Pride sticka ut hakan med sitt årliga tema. I år handlar det om heteron...  

Testa hur hetero du är, hos Stockholm Pride
Nu kan man testa hur heteronormativ man själv eller andra är, då man skriver på Twitter....  

Beefcake - Guide till gaykroppen
Beefcake
”Muskulös och extremt biffig man”
Nedsättande: Muscle Mary, muskelpugga
Björnar, biffar, kloner och zombies - Sylvesters guide till gaykroppen
Vi älskar att kategorisera världen, från musikgenrer till modestilar. Gaykillar hittar o...  

Vad kan du om HBT-film?
Idag har Gus van Sants film om den amerikanske bögpolitikern Milk, med Sean Penn i huvud...  

Senaste artiklar:

Det är med lite skräckblandad förtjusning vi ser fram emot kvällens premiär av SVTs nya program Böglobbyn.
Av Henrik Tornberg  Måndag, 6 November 2006
OMVÄRLD & LIVSSTIL   
"Det är med lite skräckblandad förtjusning vi ser fram emot kvällens premiär av SVTs nya program Böglobbyn.  "

Tyck till: Såg du "Böglobbyn"?
Ja, gillade programmet
Ja, gillade inte programmet
Nej, har inte sett

Se premiärprogrammet på webben
Det första programmet av ”Böglobbyn” sänds i SVT2 måndag 6 november kl 20.30. Totalt blir det åtta halvtimmeslånga avsnitt med programledarna Olle Palmlöf och Sverker Åström.

Det har funnits program med homotema i Sverige tidigare, bara aldrig något renodlat bögprogram och definitivt inte med en strejt kille som motor. SVT själva beskriver programmet så här:

Med en högoktanig blandning av granskande journalistik, humor och en iver att ifrågasätta tabun vill programmet skärskåda den svenska manligheten på ett sätt den inte tidigare visats - utifrån ett strikt bögperspektiv. Böglobbyn tar upp frågor som rör bögar och de attityder och problem denna grupp möter i samhället; hatmord, diskriminering etc. Samtidigt granskar också programmet de rådande strukturerna inom bögvärlden.

Det låter väl, tja.. okej? Ändå har vissa uttryckt tveksamhet inför böglobbyn. Över heterosexuelle Olle Palmlöfs motiv och bögkompetens. Och (som tydligen RFSL-Sören undrade) kommer Böglobbyn att visa fel bild av bögar? Och namnet på programmet, vafan menar de?

Dessa undringar är förståeliga. Bögar är vana vid att ignoreras eller gullas med av mainstreammedier, men att granskas har vi hittills sluppit. Istället har gaymedia som Sylvester, Kom ut, Zon, Morriss och QX skött granskningen och -faktiskt! - skildrat den svenska manligheten utifrån ett strikt bögperspektiv (sorry, SVT, ni är faktiskt inte riktigt först). Vi har så att säga hållit granskningen inom familjen. Nu ska bögvärlden plötsligt visas upp på primetimetid i hela svenska folkets television. Klart vissa blir lite svettiga.

Rätt eller fel bild?
För vi har ju det det här med rätt och fel bild av bögar liksom inpräntat i ryggmärgen. Inte alla bögar bryr sig, men det är uppenbarligen viktigt för ganska många bögar och ett inte föraktligt antal bögvänliga heteros också. För oss som växt upp i en fördomsfull omvärld och snabbt lärt oss hantera och parera en massa förutfattade åtsikter om hur en bög ska vara är det fullständigt självklart att det är bra att ha lite kontroll över bilden av bögen som sprids.

Tema cruising
I första programmet handlar det om just en sån sak som vissa bögar inte gillar att man pratar högt om: cruising i parker. Temat heter "Kampen om parken - sista striden". Så här skriver SVT:

Under efterkrigstiden har bögarnas kärleksplatser trängts undan från det offentliga rummet. Parkerna har lysts upp, buskarna klippts ned och pissoarerna rivits. Böglobbyn besöker ett av de sista reservaten, en undanskymd glänta i en av Sveriges många parker. Dit har bögar vandrat under decennier för att träffas, prata och älska. Nu hotas kärleksnästet av en grupp manliga idrottsutövare.

Man kan betrakta det faktum att SVT gör ett program om cruising på två sätt.

Antingen tycker man att det är bra att en del av bögkulturen som länge fått smussla och smyga lyfts fram som en naturlig och lustfylld del av svenskt utomhusliv, och som en välbehövlig revision av bilden av Sverige som enbart hetero och familjeanpassad.

Eller också så vill man inte att det är den bilden -av bögar som har sex med okända män på offentlig plats - som präntas in på den svenska allmänhetens näthinnor. Eftersom långt ifrån alla bögar har det, och för att det inte är ett utmärkande drag för personligheten ens hos de bögar som faktiskt brukar cruisa.

Kommentera programmet här nedanför
Vem har rätt, eller ligger sanningen kanske mitt emellan någonstans? Nu handlar i stort sett hela första Böglobbyn om just utomhussex, men det kommer fler avsnitt som (får man förmoda) handla om andra aspekter av bögarnas underbara värld. Man får också förmoda att SVT valt ett av de smaskigare programmen som premiäravsnitt för att få igång snacket.

Vad tycker du? Kolla på programmet och kommentera sedan här nedanför och var med i omröstningen ovan!
Se premiärprogrammet på webben

Programledare:
Olle Palmlöf är journalist och programledare som tidigare synts i SVT:s program CP-magasinet och Faktum.
Sverker Åström är pensionerad ambassadör och diplomat som 2003 kom ut och berättade om sin homosexualitet.

Övriga redaktionsmedlemmar:
Jonas Magnusson, redaktör. Arbetat som reporter för bland annat ”Uppdrag granskning” och ”CP-magasinet”.
Manu Seppänen Sterky, reporter. Journalist och författare. Redaktör för boken ”Kärlekens pris” om hatbrott och heteronormativitet.
Anders Backlund, reporter. Journalist och producent på Sveriges Radio. Återkommande skribent i QX och Zon och en av initiativtagarna till P3 Homo.


HENRIK TORNBERG
Kommentera den här artikeln?
För att kunna starta eller delta i diskussioner på Sylvester behöver du först bli medlem. Det är gratis och tar bara några minuter.

Redan medlem? Logga in här

6 kommentarer har lämnats hittills:
izen skrev 7/11-06:
6. Det var tråkigt, ointressant och intetsägande. Undrar vilken målgrupp de tänkt sig?


izen skrev 8/11-06:
10. Vad har du för belägg för att sex urholkar "både själ och psyke"?


katta..... skrev 8/11-06:
12.
Ursäkta mitt lilla inpass, jag som inget vet och inget fattar när det gäller bögsex.....

Sex är det skönaste som finns.....och visst kan man ha det utan andra känslor än bara vänskapsband eller inte ens det....bara för att det är såååå himla skönt.... :o))


cavallo skrev 9/11-06:
25. För det första val av ämne för en introduktion- avsnittet hade med fördel kunnat komma i avsnitt 8. Varför inte in mjukare ingång? Här får vi veta att bögar springer i buskar och som en illustration en gammal gubbe -Sverker Åström- som knappast kan gå, eftersom han är 91 år gammal. Vad ger det för intryck? Man tar honom till intäkt för dålig varudeklaration. Innehållet var tunnt och man såg ej varthän inslagen syftade. Anklagelseakter mot myndigheter är inte det bästa sättet att öka förståelsen för den homosexuella livstilen. Tänk, här hade man chansen att göra bra tv och så blev det bara plumpt. Programmet ska få en chans till, är det andra avsnittet lika dåligt som det första, blir det bara "lägg ner!". Cavallo. Framträder gärna offentligt och argumenterar


katta..... skrev 9/11-06:
26.
Jag såg programmet och tyckte, förmodligen på helt felaktiga grunder, att det låg lite krystad hysterik över hela, precis som över serien Desperat Housewives .....


Ung_Student skrev 10/11-06:
34. Om man träffar en kille ute på stan eller i parken, så kan man väl istället bjuda hem honom på ett knull istället, det är ju så mycket mysigare att ligga i en säng än att ligga på den hårda backen. Inte för att jag har provat på den senare varianten, men jag förstår inte varför folk vill ha sex offentligt. Det är ju så mycket trevligare att lära känna personen i fråga, än att bara ha sex på en gång.