Bli medlem

Jubel för George Michael

Nöje & kultur

Baltic Battle 35 jubileum
Ett jäkla drag var det när SLM Stockholm firade 35 jubileum för Baltic Battle på Astoria...  

Ingen sover på Stockholms stadsteater
Har du inte varit på Stockholms stadsteater på ett tag ska du definnitivt försöka att bo...  

Hör Boy Georges bästa låtar och mixar, inför Spring Break Cruise
Torsdag-fredag 10-11 mars håller Monday Bar sin Spring Break Cruise på Silja Galaxy. Som...  

FIlmgalasäsongen är här - vilken är din filmfavorit?
Nu ska årets bästa filmer utses. Rösta på din favorit!  

Stephen Gately är död
Artisten Stephen Gately, 33 år, från irländska popbandet Boyzone hittades död på Mallorc...  

Snart börjar Stockholm Queer Film Festival
Queer Filmfestival tjuvstartar årets Stockholm Pride, helgen den 25-26 juli. Bl a visas ...  

Hör P3s möte med Antony Hegarty
Radioprogrammet P3 Pop har träffat Antony från Antony and the Johnsons. Programmet sänds...  

Niclas Ericsson romandebuterar med thriller om bögsex och mord
Niclas Ericsson romandebuterar med en bögthriller i vår. Hans bok Familjehemligheter är ...  

Rusning efter biljetter till Monday Bars fest på Berns på måndag
BERNS by MONDAY BAR med MARCO V äger rum på måndag 7 juli. Nu är snart förköpsbiljettern...  

Clean vs Gina The Ultimate Boy & Girl Spring Party
Sju DJs på Nalen lördag 3 maj då Clean groups två fester Clean och Gina slår sina påsar ...  

Ryan Philippe vägrade skoja om gammal bögroll
Den alltid lika plumpe Jay Leno har tvingats be om ursäkt för ett par bögskämt i sin sho...  

Heath Ledger är död
En av Hollywoods verkligt begåvade unga skådespelare har avlidit, 28 år gammal. Heath Le...  

Senaste artiklar:

Skulle han komma till sin egen konsert, eller satt han avsvimmad nånstans? Så spekulerade Sylvesters recensent med vänner innan de kom till Globen. Väl där skingades alla tvivel av en helt strålande konsert.
Av Henrik Tornberg  Måndag, 23 Oktober 2006
NÖJE & KULTUR   
"Så visst jublar jag lite extra när han dyker upp där på scen, självsäker och på höjden av sin musikaliska förmåga.  "

Tyck till: Har din syn på George Michael påverkats av alla skandalskriverier?
Ja till det sämre
Ja till det bättre
Har inte påverkat mig

Globen är ett mäktigt rum. Står man nere på plan och tittar upp mot kupolens mitt får man lätt svindel. Av en artist som ställer sig på scenen i ett sånt rum krävs att han förmår fylla upp all denna rymd. George Michael gör det på ett självklart vis. Hans röst (uppenbarligen helt opåverkad av ålder eller famösa nattliga orgier) klingar stor och varm, som en gyllene klocka. Uppbackad av ett helt fantastiskt ljudsystem, skickliga musiker och stor kör äger Michael Globen och förvandlar den för ett par timmar från ödslig sportlada till en skimrande discoboll. Uppbackning får han också av publiken som med jubelrop, visslingar, stampande fötter och händerna i luften formligen öser kärlek över popikonen. Från första sekund till sista extranumret, ”Freedom”. Stämningen är stundtals euforisk och stjärnan själv blir märkbart berörd av det massiva stödet. Med tanke på hans egen historia med depressioner och scenskräck kan man anta att han känner lättnad och glädje över mottagandet för denna hans första turné på 15 år.

Även publiken känner nog en lättnad över att få se och höra en fokuserad och inspirerad George Michael. Knark- och sexskämten står som spön i backen innan konserten. Kommer han att komma, eller blev han kvar med byxorna nere i Slottsskogen i Göteborg kvällen innan? Kommer han att komma in på scen i en bil och sen somna bakom ratten? Michael har figurerat i tablolidpressen ett otal gånger senaste tiden och ska man tro kvällsisarna är det svårt att räkna ut hur han har hunnit med att både världsturnera och cruisa runt London full och hög med sexleksaker i bakluckan. Vi skämtar rått om det här innan konserten, samtidigt som vi förstås är en smula oroliga för att han faktiskt ska komma upp på scen och verka förvirrad, eller att vi skulle höra tecken på att hans fantastiska röst tagit stryk av alltför många GHB-doser. För vi minns hur den katastrof som stavas Whitney Houston skildrades i början: som en lustig inblick i en superstjärnas excentriska leverne. Nu skrattar ingen längre åt Whitney, nu är det bara tragiskt. Vi vet ju att inte heller superstjärnor är odödliga.

Så visst jublar jag lite extra när han dyker upp där på scen, självsäker och på höjden av sin musikaliska förmåga. Och jag jublar lite extra för att han, som blev outad så förnedrande och sjaskigt på en offentlig toalett i USA, möts av sådant jubel från alla andra. George Michael råkade ut för det som är varje garderobsbögs värsta mardröm: han blev tagen på bar gärning och uthängd över hela världen. Och här står han nu ändå och badar i folkets kärlek. Och skäms inte. Det känns rätt och det känns bra.

Konserten är inte utan brister. Det är en bisarr paus på 20 minuter mitt i. Somliga sega ballader är mer en uppvisning i sångkonst än bra show, och den ständiga blandningen av dansiga disconummer och låååångsamma sånger sänker farten bitvis. Men det är verkligen petitesser i sammanhanget. George Michael är en gudabenådad melodisnickrare som inte står någon annan efter. Dessutom, och minst lika viktigt för hemligheten bakom hans framgång, så svänger det. Under en hel konsert med 18 låtar är det fanke mig inte en enda rytm som inte gör det omöjligt att stå still. De snabbare låtarna är fluffigaste glitterdisco från himlen: ”Flawless”, ”Outside”, ”Amazing”. De bra, osega, långsammare låtarna är antingen grymt funkiga (”Too funky”, ”Faith”) eller coolt tillbakalutade (”Careless whisper”, ”Father figure”). Och vem hade trott att man fortfarande kunde dansa till "Everything she wants"?

På det hela taget känner jag och alla andra, då vi till sist motvilligt lämnar Globens värme och dansar ut i oktobernatten, som om vi fått vara med om något alldeles extra speciellt: en stor konsertupplevelse med en livs levande poplegend. Det händer faktiskt inte så ofta nuförtiden.

På onsdag spelar George Michael i Frankfurt. Om han inte blev kvar nere på US Video förstås… (kunde inte låta bli, förlåt mig George :)


HENRIK TORNBERG
Kommentera den här artikeln?
För att kunna starta eller delta i diskussioner på Sylvester behöver du först bli medlem. Det är gratis och tar bara några minuter.

Redan medlem? Logga in här

Ingen har kommenterat den här artikeln än.