Bli medlem

Almodóvar återvänder till kvinnorna

Nöje & kultur

Baltic Battle 35 jubileum
Ett jäkla drag var det när SLM Stockholm firade 35 jubileum för Baltic Battle på Astoria...  

Ingen sover på Stockholms stadsteater
Har du inte varit på Stockholms stadsteater på ett tag ska du definnitivt försöka att bo...  

Hör Boy Georges bästa låtar och mixar, inför Spring Break Cruise
Torsdag-fredag 10-11 mars håller Monday Bar sin Spring Break Cruise på Silja Galaxy. Som...  

FIlmgalasäsongen är här - vilken är din filmfavorit?
Nu ska årets bästa filmer utses. Rösta på din favorit!  

Stephen Gately är död
Artisten Stephen Gately, 33 år, från irländska popbandet Boyzone hittades död på Mallorc...  

Snart börjar Stockholm Queer Film Festival
Queer Filmfestival tjuvstartar årets Stockholm Pride, helgen den 25-26 juli. Bl a visas ...  

Hör P3s möte med Antony Hegarty
Radioprogrammet P3 Pop har träffat Antony från Antony and the Johnsons. Programmet sänds...  

Niclas Ericsson romandebuterar med thriller om bögsex och mord
Niclas Ericsson romandebuterar med en bögthriller i vår. Hans bok Familjehemligheter är ...  

Rusning efter biljetter till Monday Bars fest på Berns på måndag
BERNS by MONDAY BAR med MARCO V äger rum på måndag 7 juli. Nu är snart förköpsbiljettern...  

Clean vs Gina The Ultimate Boy & Girl Spring Party
Sju DJs på Nalen lördag 3 maj då Clean groups två fester Clean och Gina slår sina påsar ...  

Ryan Philippe vägrade skoja om gammal bögroll
Den alltid lika plumpe Jay Leno har tvingats be om ursäkt för ett par bögskämt i sin sho...  

Heath Ledger är död
En av Hollywoods verkligt begåvade unga skådespelare har avlidit, 28 år gammal. Heath Le...  

Senaste artiklar:

Filmen Att återvända, premiär 29 september, har blivit en triumfatorisk återkomst till kvinnoskildringen för Pedro Almodóvar. Alla talar om mästerverk och Oscar-chanser.
Av Henrik Tornberg  Fredag, 29 September 2006
NÖJE & KULTUR    Foto: © Paola Ardizzoni och Emilio Pereda 
© Paola Ardizzoni och Emilio Pereda
"Jag har återvänt till moderskapet som livets ursprung och som fiktion, säger Pedro. Och självfallet har jag återvänt till min mamma.  "

Tyck till: Vilken är Almodovars bästa film på senare år?
Allt om min mamma
Tala med henne
Dålig uppfostran
Att återvända

Almodóvar har genom en lång rad provokativa, originella och varma filmer etablerat sig som en av vår tids främsta filmkonstnärer med full konstnärlig frihet. Framför allt hans filmer med kvinnor i centrum som gjort honom känd för en bredare publik och gjort den egensinnige spanjoren nästan folkkär bland intellektuella filmälskare över hela världen. Och det är färgstarka, dramatiska kvinnor – och då och då kvinnor på gränsen till nervsammanbrott som i filmen med samma namn, den som gjorde honom riktigt känd utanför Spanien.

Efter två utflykter med män i huvudrollerna (”Tala med henne” och ”Dålig uppfostran”) återvänder du Pedro till just kvinnorna med Att återvända som har premiär idag fredag. Precis som i filmen ”Allt om min mamma” kretsar ”Att återvända” kring moderskapet. Dels rent konkret, då det handlar om en mor som till synes spökar för sina kvinnliga släktingar, men också på ett mer symboliskt plan. Filmen utspelas nämligen i regissörens hembygd La Mancha.


Att återvända


- Jag har återvänt till moderskapet som livets ursprung och som fiktion, säger Pedro. Och självfallet har jag återvänt till min mamma. Att återvända till La Mancha är alltid som att komma tillbaka till den moderliga famnen. Jag har återvänt en aning till komedin. Jag har återvänt till kvinnovärlden, till La Mancha. "Att återvända" är utan tvivel den av mina filmer, som är mest genomsyrad av min hembygd: dess dialekt, seder, inbyggda gårdar, strikta husfasader, dess gator av kullersten.


Att återvända


Prisbelönt kvinnlig ensemble
I filmen samarbetar Almodóvar på nytt med Carmen Maura (efter ett uppehåll på sjutton år), Penélope Cruz, Lola Dueñas och Chus Lampreave. Speciellt Cruz hyllas samstämmigt för sin insats, och hon verkar oerhört lättad över att ha fått en roll som ger rättvisa åt hela hennes register som skådespelare efter några år med utslätade, platta Hollywoodroller. Det var dock hela den kvinnliga ensemblen som prisbelönades vid filmfestivalen i Cannes: de fick kollektivt motta priset för bästa skådespelerska. Filmen fick också pris för bästa manus.

"Att Återvända" skildrar tre generationer kvinnor som överlever både solvindar, eld, vansinne, skrock och till och med döden tack vare godhet, lögner och en gränslös vitalitet. Raimunda (Cruz) är gift med en arbetslös arbetare och har en tonårsdotter. Hennes syster Sole livnär sig som hårfrisörska. Deras mor har precis omkommit i en brand tillsammans med sin make. Modern uppenbarar sig först för sin syster, sedan för Sole, även om de viktigaste och oavklarade frågor hon lämnat efter sig berör Raimunda och Agustina, hennes granne i byn.

Döden, döden, döden
Almodóvar själv tycker att det är svårt att beskriva handlingen i filmen men säger:

- Jag har intrycket av att i berättelsen ha lyckats få med ett stycke av den gåta, som orsakat mig en massa smärta och oro i hela mitt liv. Jag skulle till och med vilja hävda att den på senare år förmörkat min tillvaro och fått en alltför stor betydelse. Den gåta jag talar om är "döden", inte bara min egen och andra närståendes, utan om det hänsynslösa försvinnandet av allt liv. Jag har aldrig kunnat acceptera eller förstå det, vilket gör att man försätts i ett smärtfyllt tillstånd, när man inser tidens allt snabbare gång.

Det mest avgörande ögonblicket i "Att återvända" är när de båda döttrarna får se sin moders vålnad.

Den kvinnliga familjen
- "Att återvända" är en film om familjen, gjord i samarbete med familjen, berättar Pedro. Mina egna systrar var rådgivare under inspelningen beträffande vad som hände både i La Mancha och i bostäderna i Madrid (frisörsalongen, måltiderna etc). Familjen i "Att återvända" utgörs av kvinnor.

Modern, som har kommit tillbaka till det jordiska, spelas av Carmen Maura och hennes två döttrar är Lola Dueñas och Penélope Cruz. Yohana Cobo är dotterdottern och Chus Lampreave är moster Paula, som alltjämt lever i byn.


Pedro Almodóvar


Pedro Almodóvar (från filmbolaget)
Pedro Almodóvar (f. 1951 i Calzada de Calatrava, Ciudad Real, La Mancha) är samtidens främste tillika mest hyllade spanske filmskapare, som efter flera mästerverk i rad nu befinner sig på höjden av sitt konstnärsskap. Han lär vara den filmskapare, som idag har störst konstnärlig frihet. Han är homosexuell, något som på ett självklart sätt syns i filmerna rent konkret, men kanske också tillåter honom att skildra kvinnor på ett okonventionellt sätt.

Almodóvar växte upp i en liten vindpinad landsortshåla i La Mancha, Don Quijotes hemtrakt, där han enligt egen utsago kände sig som "en astronaut vid Kung Arthurs hov". På ortens biograf upplevde han i synnerhet spanska och amerikanska snyftare, vilka gjorde ett djupt och varaktigt intryck på honom.
1979 lyckades Almodóvar till en kostnad av endast 180.000 kronor spela in sin första riktiga långfilm (på 16 mm, senare uppblåst till 35 mm), "Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón", där han även - som i många av sina senare filmer - gjorde en cameoroll. Den enda professionella i ensemblen var Carmen Maura. Almodóvar fick snabbt kultstatus i spanska innekretsar, som älskade hans dekadens, blasfemi och ohämmade sexualitet.

Det dröjde dock ytterligare några år innan Almodóvar slog igenom utomlands, då först i USA och något senare i Europa med sina visuella, scenografiskt eleganta och bokstavligen extremt färgstarka filmer. Idag har"almodóvarsk" blivit ett vedertaget begrepp i både det spanska och engelska språket. Det stora internationella genombrottet kom 1987 med "Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott", en film som erhöll ett 50-tal in- och utländska priser (inklusive en Oscarnominering) och slog nya kassarekord i hemlandet.

Almodóvar har sedan dess vunnit flera Oscars, för ”Allt om min mamma” och ”Tala med henne”. Det är inte alltför vågat att påstå att det kommer att bli flera.

Att återvända (Volver) har premiär fredag 29 september på Astoriabiografer över hela landet.


HENRIK TORNBERG
Kommentera den här artikeln?
För att kunna starta eller delta i diskussioner på Sylvester behöver du först bli medlem. Det är gratis och tar bara några minuter.

Redan medlem? Logga in här

Ingen har kommenterat den här artikeln än.