Bli medlem

Scissor Sisters regerar 2006

Nöje & kultur

Baltic Battle 35 jubileum
Ett jäkla drag var det när SLM Stockholm firade 35 jubileum för Baltic Battle på Astoria...  

Ingen sover på Stockholms stadsteater
Har du inte varit på Stockholms stadsteater på ett tag ska du definnitivt försöka att bo...  

Hör Boy Georges bästa låtar och mixar, inför Spring Break Cruise
Torsdag-fredag 10-11 mars håller Monday Bar sin Spring Break Cruise på Silja Galaxy. Som...  

FIlmgalasäsongen är här - vilken är din filmfavorit?
Nu ska årets bästa filmer utses. Rösta på din favorit!  

Stephen Gately är död
Artisten Stephen Gately, 33 år, från irländska popbandet Boyzone hittades död på Mallorc...  

Snart börjar Stockholm Queer Film Festival
Queer Filmfestival tjuvstartar årets Stockholm Pride, helgen den 25-26 juli. Bl a visas ...  

Hör P3s möte med Antony Hegarty
Radioprogrammet P3 Pop har träffat Antony från Antony and the Johnsons. Programmet sänds...  

Niclas Ericsson romandebuterar med thriller om bögsex och mord
Niclas Ericsson romandebuterar med en bögthriller i vår. Hans bok Familjehemligheter är ...  

Rusning efter biljetter till Monday Bars fest på Berns på måndag
BERNS by MONDAY BAR med MARCO V äger rum på måndag 7 juli. Nu är snart förköpsbiljettern...  

Clean vs Gina The Ultimate Boy & Girl Spring Party
Sju DJs på Nalen lördag 3 maj då Clean groups två fester Clean och Gina slår sina påsar ...  

Ryan Philippe vägrade skoja om gammal bögroll
Den alltid lika plumpe Jay Leno har tvingats be om ursäkt för ett par bögskämt i sin sho...  

Heath Ledger är död
En av Hollywoods verkligt begåvade unga skådespelare har avlidit, 28 år gammal. Heath Le...  

Senaste artiklar:

Bögiga New Yorkbandet Scissor Sisters är tillbaka med sitt andra album, och de har gått rakt upp på förstaplatsen på Englands albumlista, före självaste Justin.
Av Henrik Tornberg  Måndag, 25 September 2006
NÖJE & KULTUR   
"Nya skivan flörtar ohöljt med 70-talets köns- och genre-överskridande stjärnor som David Bowie  "

Tyck till: Gillar du Scissor Sisters?
De är fantastiska
De är okej..
De suger, i fel bemärkelse
Vilka är de?

Det finns amerikanska artister som slår igenom med dunder och brak och blir superstjärnor, men där man får känslan av att hemligheten bakom framgången mest är ett resultat av att skivbolaget lagt ut en väldig massa pengar på inhyrda producenter, styling, marknadsföring och paketering av sin nya "produkt". Skivbolaget har gjort en Stor Satsning och väntar sig succé från dag 1. Såna artister kan vara kul ett tag, men sen kommer nästa produktlansering och 14-åringarna får snabbt en annan idol.

Ett sånt band är inte Scissor Sisters, även om deras stjärna stigit anmärkningsvärt snabbt sedan debutalbumet 2003/04. Istället kom de från New Yorks mer avantgardistiska klubbscen och bögkultur där de gjorde sig ett namn som ett bra liveband som lånade in element från burlesk-traditionen och dragshower till konserterna. Genombrottssingeln "Comfortably numb" slog först utanför mainstreamkretsarna i USA och Europa och först därefter uppmärksammades de på bred front, framför allt av den trendkänsliga brittiska musikpressen och BBC Radio 1. Det är också i England som bandet sålt mest skivor och är mest kända. Deras nya album "Ta dah" går nu rakt in på förstaplatsen på brittiska topplistan, före Justin Timberlake och Fratelli. De ligger även kvar för tredje veckan i rad på toppen av singellistan med "i don't feel like dancing", ett samarbete med husguden Elton John.

Systrarna (vars bandnamn är slang för en lesbisk sexställning) är camp, queer och 70-talsglamour på ett sätt som The Ark skulle döda för att komma i närheten av. Musiken på första albumet lånade en del från electron (bland annat har de samarbetat med kanadensiske Tiga, som Sylvester skrivit om tidigare) men i grunden spelar de en dansvänlig mix av boogie- coh glamrock. Med andra ord långt borta från samtida humorlös amerikansk rock eller slick r'n'b. Frontmannen Jake Shears är en smal, snygg och oerhört camp bög, och bandets enda kvinna Ana Matronic säger själv i senaste Gay Times att hennes scenuttryck och stil är mer dragqueen än något annat. Kanske ligger hemligheten bakom framgången just i att de skiljer ut sig från den grå massan av skivbolagsprodukter och Idolvinnare, samtidigt som de levererar partyrock som även en svenne kan gunga med till.

Nya skivan flörtar ohöljt med 70-talets köns- och genreöverskridande stjärnor som David Bowie, Elton John (som medverkar på flera låtar), Queen och till och med Bee Gees. Somliga recensenter tycker att de gått för långt i retrofrosseriet och saknar det riktigt campa och hippa. Det verkar inte den breda publiken på sommarens stora festivaler i England och övriga Europa hålla med om. Enligt samstämmiga uppgifter försatte Sicssor Sisters framträdanden festivalbesökarna i extas. Dagens Nyheter, som publicerade en stor intervju nyligen, kallar dem för "Gaybandet rockarna älskar". Åter igen, ungefär som The Ark, fast större och ärligt talat lite bättre.

Bandet befinner sig på turné i USA för ögonblicket och kommer att fortsätta i Europa. Om de kommer till Sverige är oklart, men om de kommer hit lär de behöva en större lokal än Kägelbanan där de spelade för några år sedan. Framtiden tillhör Scissor Sisters.

Visste du att:
 • Gruppen bildades av sångaren Jake Shears (född Jason Sellards) och keyboardisten och basgitarristen Babydaddy (född Scott Hoffman) 2001 under namnet Dead Lesbian and the Fibrillating Scissor Sisters (Wikipedia)
 • "Comfortably numb" är en cover på en sång av Pink Floyd

  Läs mer om Scissor Sisters:
  DN: Gaybandet rockarna älskar
  Officiell hemsida


  HENRIK TORNBERG
 • Kommentera den här artikeln?
  För att kunna starta eller delta i diskussioner på Sylvester behöver du först bli medlem. Det är gratis och tar bara några minuter.

  Redan medlem? Logga in här

  Ingen har kommenterat den här artikeln än.