Bli medlem

En 08:a i Malmö

Baltic Battle 35 jubileum
Ett jäkla drag var det när SLM Stockholm firade 35 jubileum för Baltic Battle på Astoria...  

Anja tar guld – igen
Dagens sommarpratare Anja Pärson, mångfalt belönad alpin skidåkare, kommer ut i dagens s...  

Ingen sover på Stockholms stadsteater
Har du inte varit på Stockholms stadsteater på ett tag ska du definnitivt försöka att bo...  

Tack för alla fina år - nu tar Micke över
Det har blivit dags för mig att lämna vidare stafettpinnen. Det är drygt elva år sedan j...  

Sajten för killar som gillar killar
Välkommen att bli medlem. Det är helt gratis.  

Medlemmarna tycker till om Sylvesters framtid
Nu har Sylvester flyttat till ny server och gamla konton har raderats. Medlemskapet är g...  

Ombyggnad pågår
Sylvester kan vara långsam i dessa dagar. Det är för att vi håller på att rensa sajten f...  

Hör Boy Georges bästa låtar och mixar, inför Spring Break Cruise
Torsdag-fredag 10-11 mars håller Monday Bar sin Spring Break Cruise på Silja Galaxy. Som...  

Sylvester online igen med nygammal ägare
Här hittar du information om Sylvester efter driftstoppet. Sajten har bytt ägare från Sy...  

FIlmgalasäsongen är här - vilken är din filmfavorit?
Nu ska årets bästa filmer utses. Rösta på din favorit!  

Vi har hjälpt Sylvester vintern 2010/11
Här listar vi medlemsnamnet på de medlemmar som varit med och hjälpt Sylvester att få in...  

Sylvester behöver din donation - vi samlar in 7980 kr
Sylvester.se lever på medlemmarnas bidrag. I vinter behöver vi få in 7980 kr och hittill...  

Senaste artiklar:

Nyligen var det regnbågsfestival i Malmö, och jag for ner för att se hur skåningar firar Pride. Här är min ocensurerade dagbok från tre dagars intensivt frotterande med Malmöbögarna.
Av Henrik Tornberg  Torsdag, 25 November 1999
"Resereportage:  "

Jag vet redan från början att det är mycket jag inte kommer att hinna med. Regnbågsfestivalen har ett nog så digert program, som jag studerar på flyget över en drink. Gaykörfestivalen krockar med paraden. Militärövningen för uniformsbögar börjar när jag redan åkt hem. Jag satsar på det sociala istället: dvs att festa loss ordentligt.

Fredag 15.30
Anländer till mitt hotell i centrala Malmö. Man vet att man är i en liten stad när hotellstäderskorna säger hej och verkar genuint glada. I väntan på dagens första drink passar jag på att rusa ner på den flotta gallerian mitt emot. I kön till parfymavdelningen ser jag två snaggade killar med bombarjackor och alldeles för tajta byxor. Dagens första bögar: det artar sig ju bra. Jag träffar Claes Larsson, mannen bakom klubben Banana Circus och Öresunds-siten Gaycafé. Han flyttade ner från Stockholm för några år sedan och trivs utmärkt i Malmö. Framför allt talar han sig varm för Öresundregionen och hur Malmö är en del i Skandinaviens mest expansiva område. Det här om Öresundsregionen återkommer gång på gång under min tredagarsvisit i Malmö: optimismen går inte att ta miste på.

Fredag 18.30
Efter tre barer och åtta öl med Claes rusar jag tillbaka till Hotell S:t Jörgen. Inga snygga piccolos inom synhåll den här gången heller. Snabbdusch, och sedan på snabb fördrinksturné till två av Sveriges bitskaste queerevangelister, Dan Gustavsson och Björn Fritz. Deras Queermanualerna, skrivna under namnet Qattmimsan är en ren guldgruva för arga bögar som tröttnat på heteroförtrycket. Dessutom finns där en fyllig queerencykopedi med A-Ö om i stort sett allt som är värt att veta om gaykulturen. Läsare av Calle Norléns "Bög, så funkar det" kommer också att känna igen upplägget med en genomgång av olika bögtyper. Qattmimsan var dock först. En granne till Dan blir förvånad över att jag inte spelar golf. Alla 08:or spelar ju golf. Jag ger honom en flaska sprit.

Fredag 20.30
Malmö må vara Sveriges tredje stad, men det är snarare en gigantisk småstad än en liten storstad. Följaktligen kan man promenera vart man än skall. Från Fritz våning till mitt första klubbesök i Malmö går vi utan problem. Indigo (Monbijougatan 15) är RFSL Malmös lokal, och ligger på övervåningen på en skum bakgata, precis som RFSL-lokaler skall göra. Insidan bjuder på en trevlig överraskning: det är både större och långt fräschare än något RFSL-hak jag har varit på. Touch i Göteborg (vila i frid) var ett hål i väggen jämfört med spatiösa Indigo. Längs väggen hänger en gigantisk Regnbågsflagga, skänkt inför festivalen av RFSL-rådgivningen. Den blir huvudattraktion i morgondagens parad, säger någon. Jag röker nervöst och låtsas anteckna.

Fredag 00.30
Fullt med folk, fullt på dansgolvet och inte en enda sur min någonstans. Glatt överraskad har jag gett upp försöken att hålla jämna steg med mitt sällskap vad gäller drickandet. En stackars 08 har ingen chans att hälla i sig lika mycket som Malmöborna. Istället kastar jag mig ut på dansgolvet, där schlager ohämmat blandas med disco, techno och trance. Missförstå mig inte: blandad musik är bara roligt. Men ska man blanda musik finns två sätt att göra det på. Man kan a) spela i sjok, en halvtimme disco, en halvtimme schlager och en halvtimme techno. Eller också kan man b) spela först en schlagerlåt, sedan en discolåt och sedan en technolåt, för att börja om från början. Variant a) gör att alla blir nöjda. Version b), som praktiseras på Indigo, gör att ingen hinner bli nöjd. Men skit samma: fullt av glada människor gör vilken stockholmsfjolla som helst glad. Tar en tur till toa, och upptäcker ett toaraggande som inte står gamla Huset efter.

Lördag 01.30
Hotellet igen. Ingen söt piccolo nu heller. Ingen porrfilm på hotellrummet. Fan också.

Lördagens äventyr fortsätter på nästa sida.


Artikeln fortsätter:   1 2 » 
HENRIK TORNBERG
Den här artikeln går inte att kommentera